EN  SN Open 2006

Правила

Програма


Регистрация

Резултати


Организатори:
SkyNomad Club
flysopot.info

Съорганизатори:


СПОНСОРИ:


МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ:

skynomad.net


РЕЗУЛТАТИ
Friday 11.08
- Ден шести - Награждаване

    Отново след фронтални условия, но този път вятърът бе по-силен. Въпреки че имаше кратки периоди на южен вятър на старта, организаторите избраха безопасното решение да не поставят задача за деня. Така че състезанието завърши със класирането след третата задача:
Jouni Makkonen (Finland, Gradient) е трети, Joachim Skondras (Greece, MAC) е втори и Vitaly Ermakov (Russia, Gradient) е трети. Godfrey Wennes е четвърти с новия Omega 7 prototype. Сред серийния клас (до DHV 2) Румен Жеков (Bulgaria, Gradient) е първи, Alexandru Cojocari (Moldova, GIN) е втори и Ивелин Илиев (Bulgaria, ASA) е трети. Сред жените Hana Matyaskova (Czech Republic, Gradient) е първа, Renata Kuhnova (Czech Republic, Sky Paragliders) е втора и Petia Bodurova (Bulgaria, Gradient) е трета.
Крайните резултати и competition database file.Четвъртък 10.08
- Ден Пети - Не зачетена задача

    Увеличаващата се облачност и ЮИ вятър потвърдиха прогнозата за преминаваща оклюзия. Беше поставена символична задача от 26 км, но главната цел бе кацане до ЛУК Ойл бензиностанцията с цел заснемане на фото и видео материали. Силния насрещен вятър попречи на пилотите да достигнат първата точка (с. Васил Левски) но кацането в целта беше успешно. Следобедта пилотите посетиха минералната вода в Баня, а вечерта имаше прожектиране на филми и загряване за фото конкурса на LOOP.Сряда 09.08
- Ден четвърти - Надпревара към цел

    Най-добрия ден на състезанието започна със синьо небе и ранни кумулуси над планината. Прогнозата бе за отличен градиент и умерен, но утихващ западен вятър. Беше поставена 94 км задача: Сопот-Скобелево-Кърнаре-Сопот. Старта бе отворен в 12:15, а задачата в 12:45. Имаше много термики с много сързевини над старта и място за много много крила във въздуха. Какво цветно небе! Първите няколко групи се събраха на ръба на стартовия цилиндър. Последва бърза надпревара към първа точка и равномерно разпределение на пилотите по задачата. При връщането нобратно имаше временна криза с намаляване на облаците и отслабване на условията, но след половин час условията заработиха по-мазни и може би по-добре. По време на деня базата достигна 2100 м, а качванията до 7 м/с.
    22 пилота достигнаха целта с Валери Цветанов (Bulgaria, Airwave) първи, Sandor Barth (Hungary, MAC) втори и Balazs Vertes (Hungary, Axis) трети.
Това бе най-голямата успешна задача правена досега в България!
Резултати от Задача 3 и още снимки..Вторник 08.08
- Ден трети - Отворена дистанция

    След класическия студен фронт от вчера, деня започна с динамично небе с лентикулариси и увеличаващи се петна средни облаци. Вятърът на вр. Ботев в 9 сутринта бе 8-10 м/с запад, на кацалото бе юг, а на старта бе 1-2 м/с от север. Прогнозата бе за умерен до силен вятър от запад и облачно небе. В София и западно от Сопот беше напълно засенчило, но организаторите решиха състезателите да се качат горе, защото може да има внезапно разкриване на небето. Към 11 вятърът се промени от юг и основно от запад, но високата нестабилност и работещите дебели облачни слоеве над планината отслабваха възможните ротори и турбуленция. Беше поставена Отворена задача с посока изток и Черно Море с възможност за прелитане на над 200 км. Стартовия прозорец бе отворен от 12:15 до 17:00, а края на задачата бе в 18:00 (нещо като застраховка за непредсказуеми развития на времето). Напълно облачното небе и няколкото удавени пилота, накараха състезателите да си мислят че деня е загубен, но към 13:30 чудото дойде. От запад дойде обширно проясняване и най-добрите пилоти го използваха да се наберат бързо на старта и да последват мечтите си. Слънчевия прозорец продължи около 40 минути, но по-късно излитащите състезатели продължаваха да се набират дори и при пълна сянка. Поздравления за пилотите които да не излитат заради усилващия се западен вятър. По късно следобеда имаше друго проясняване, което също бе успешно използвано. Трудността за най-далечно достигналите пилоти дойде към Казанлък, където разпадащ се конгестуст, обилен дъжд и силен вятър от север отклониха пилотите на юг от посоката.
    Веселин Овчаров (Bulgaria, Axis) е първи с 60 км, Георги Йорданов (Bulgaria, Gradient) е втори и Jouny Makkonen (Finland, Gradient) е трети.
Резултатите от Задача 2Понеделник 07.08
- Ден Втори
През нощта се изваля як фронт и когато на сутринта продължаваше да вали, организаторите обявиха деня за несъстезателен. Мотивите бяха продължаващия дъжд, голямата влага и прогнозата за продължаващи валежи и фронтове. Бе организиран транспорт на пилотите до минералния басейн в Баня. В ранния следобед разкъса, напече и заработи. Имаше разнообразни облаци и въпреки бързото движение на по-високите облаци от ЮЗ отдолу кумулусите бяха сравнително спокойни и с изненадващо висока база. Останалите около Сопот пилоти се качиха и си полетяха добре по вчерашната задача. Валери Цветанов направи първия за България скок с парапланер от парапланер. След като го пусна като бомбандировач Петко се върна и кацна на старта сам с тандема. Имаше акро изпълнения, а накрая деня завърши с бързи кацания на уши заради фронталното Цб което дойде от запад.


Неделя 06.08 - Ден Първи
Деня започна с равномерен слой средни облаци, но организаторите игнорираха депшресивните облачни прогнози на uoa.gr и заложиха на NOAA (добър градиент и дебела инверсия). Към 10.30 състезателите се качиха на старта. Тук таме започна да поразкъсва и там съответно заработваха условията - заформиха се тлъсти кълбести облаци с база 400 метра над старта (заради снощния дъжд). Бе дадена стандартна 52 километрова задача: Сопот-водоема над с. Васил Левски, завой от серпентините на Беклемето и финал Сопот. Състезателите стартираха от 13.00 до 15.00. Най-нетърпеливите които излетяха първи се удавиха. Тези които изчакаха да напече над Сопот спечелиха лесно набиране и тръгнаха с лекота по задачата подпомагани от последвалото общо разкъсване. Основния вятър бе от ЮЗ, а вятъра на нивото на старта бе от ЮИ така че по-мъдрите летяха по-голямата част от задачата с попътен вятър т.е. към В. Левски бе изгодно да се лети на по-голяма височина, към Кърнаре на по малка и после пак с по-голяма към Сопот. Тези които се забавиха с момента на излитане имаха проблеми с връщането от Кърнаре към Сопот, защото ЮИ вятър усили. Все пак 9 пилота финишираха. Първи е Балаз Вертес (Унгария, Axis), втори е Йоханес Дамиш (Aвстрия, Boom Sport), трети е Ивелин Илиев (България, ASA).
На капитана на унгарския отбори (и член на пилотската комисия) му липсваха първите 10 километра от траклога и въпреки че финишира сред първите му се присъдиха точки за минимална дистанция (според правилата на ФАИ). Вечерта, докато Сивия Кардинал таманеше резултатите в Клуба се заформи своебразно парти с безплатната бира (HBH) с танцуващи и пеещи пилоти.
Резултатите и снимките

   

Събота 05.08 - Регистрация и откриване
Поради прогнозите за непредсказуемо време дойдоха по-малко участници от първоначално заявилите. Все пак се регистрираха 90 състезателя от 20 държави с по-големи групи от Унгария, Италия, Гърция, България. Бе определена пилотска комисия с трима члена: световния рекордьор от Австралия - Годфри Уенес, капитана на унгарския отбор - Петер Симоникс и българския шампион - Орлин Димов.
След водосвет и поздравителни речи от г-н Калчев (БНАК), Катя Адарска (зам. кмета на Сопот), Хаваж Митюнин (ЦРГ) и Николай Йотов (Скайномад) състезанието "SKYNOMAD OPEN 2006" бе обявено за открито. Състезанието бе приветсвано от поздравително писмо Весела Лечева (председател на Комисията по младежта и Спорта) и от Светослав Спасов (председател на комисията по децата, младежта и спорта към Народното събрание). Последваха великолепни фоерверки, бира, етно трип парти и огнени магии.