English version   


ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯНощуване

  Изборът е голям: хижата на спасителите (5 лв), ХаджиНеноСамоуковата къща в Сопот (8 лв), хижите в планината, хотелите в Сопот, Карлово и Баня (минерален курорт). Все пак истинските фенове могат да къмпингуват в северния край на поляната за кацане (няма комари но пазете горите от пожар).

Седалковият лифт работи от 8.30 до 18.00 (16.00 през зимата); Сряда и четвъртък върти само в началото и края на работния ден. Еднопосочен билет струва 1.2 леве. Лифтаджиите са услужливи, но не са пилоти така, че не очаквай да ти кажат кога (и дали) да излетиш.

Времето

  Активният сезон за прелети започва от Април до Септември (когато термиките са нормално използваеми между 11.00 и 18.00), но е имало много добри полети и през останалото време на годината. През зимата въздуха обикновенно е много стабилен (инверсии), но с много слънчеви дни и подходящ за начинаещи. През втората половина на Май (и от време на време през Юни и Юли) може да бъде нестабилно с купесто дъждовни облаци, но те са съсредоточени предимно над планината и обикновенно не се развиват много бързо, така че можеш да летиш на зиг заг между тях и да избягаш в равнината когато стане напечено. В долината има лек източен вятър, който комбиниран с основен западен вятър е перфектен за прелети с отиване и връщане и състезания.

   Може би най-добрият начин да научиш повече и да летиш повече е със клубът по парапланеризъм SkyNomad (Небесен Номад). На техният уебсайт www.skynomad.com ще намериш много и полезни стати за летене в термика и прелети, красиви въздушни снимки и полезни прогнози за времето.